1,5 miljoen vluchten gecanceld op Floriade

Meetgegevens bijenpaviljoen op de Floriade wijzen uit: bestuiving blijft achter door het koude en natte weer van de afgelopen periode. Fruittelers doen er goed aan extra bijenvolken in te zetten voor bestuiving.

De voorspellingen zijn dat er meer warme dagen op komst zijn. Dat is goed nieuws, want het koude en natte weer van de afgelopen periode is merkbaar geweest in het aantal vliegbewegingen van de bijen in het bijenpaviljoen op de Floriade te Venlo. Dat blijkt uit het Nspyre bijenvolgsysteem waarmee alle bijen én een aantal gechipte bijen individueel gevolgd kunnen worden. Op koude dagen meten we zo'n 20.000 vliegbewegingen en op warme dagen loopt dat al op richting 212.000 vliegbewegingen. Koninginnedag is dan ook zeer uitbundig gevierd door de IT bijen. Het gemiddelde over de afgelopen twee weken ligt rond de 100.000 vliegbewegingen en dat zou bij een normaal weerbeeld voor deze periode op minimaal 150.000 per dag moeten liggen. En dat heeft gevolgen voor de fruitteelt in Nederland...

Plaats genoeg bijenvolken
Onder zeer gunstige omstandigheden zoals de laatste paar jaar tijdens de bloei van het fruit (appel, peer, kers) heb je nauwelijks extra bestuivers nodig. Dan zorgen wilde bijen, hommels, vliegen, vlinders voor voldoende bestuiving. Extra bijen kunnen er dan zelfs voor zorgen dat er teveel vruchtzetting is waardoor men veel kleine appels krijgt i.p.v. van voldoende grote appels. Ook kun je door overdadige vruchtzetting een wisseljaar krijgen waardoor het volgende jaar de fruitboom nauwelijks bloeit en dus nauwelijks vruchtzet. Een aantal fruittelers kiest er dan ook voor om geen of nauwelijks bijenvolken te plaatsen tijdens de bloei. Dit spaart kosten, maar met het huidige weerbeeld zit je met de gebakken peren.

Te weinig bestuivers in combinatie met het koude en natte voorjaar in 2012 heeft geleid tot een slechte bestuiving van de kersen, appels en peren in Nederland. De gegevens die met het bijenvolgsysteem op de Floriade worden verzameld geven aan dat aan de hand van de lange termijn weersvoorspelling juist MEER volken geplaatst zouden moeten worden dan dat de richtlijn aangeeft om het slechte weer te compenseren. Uitgaande van een gemiddeld volk (6-9 raams volk) is de richtlijn voor open teelten:

  • Appel en peer 2 volken per ha
  • Pruim en kers 4 tot 6 volken per ha
  • Bessen m.n. blauwe bes 4 tot 6 volken per ha
  • Braam en framboos 2 volken per ha
  • Aardbei 2 volken per ha
  • Courgette 3 volken per ha
  • Zaadteelt 2 tot 5 volken per ha.


Met onze gechipte vrienden gaat het overigens goed. Wil je weten wanneer ze in en uit vliegen of het totaal aantal vliegbewegingen volgen van het bijenpaviljoen op de Floriade? Kijk op www.nspyre.nl/rfibee.

Groeten,

Egbert Touw
Imker & Consultant Nspyre

Nspyre Tech Cloud

requires Flash Player 9 or better.